Здорове харчування для дітей 4-5 років

Здорове харчування для дітей 4-5 років – це основа їхнього нормального росту, гармонійного розвитку, здоров’я травної системи та всього організму в цілому. Разом з їжею малюк отримує не лише білки, жири і вуглеводи, а й різні вітаміни та мікроелементи, без яких не може нормально функціонувати жодна система.

Особливості харчування дітей в 5 років

Малюки 4-5 років дуже багато рухаються – бігають і скачуть. Якби дорослі проявляти таку фізичну активність, усі вони були б худими та стрункими. Здорове харчування для маленьких дітей повинне не тільки покривати добові витрати енергії, але й мати запас – для росту й розвитку дитини.

В середньому калорійність харчування в 4-5 років складає 1700-2200 ккал. Оптимальна добова кількість білків – 3-3,5 г / кг маси тіла (м’ясо, яйця, сир, молоко, риба), жирів – 3 г / кг (олія і вершкове масло), вуглеводів – 15 г / кг (хліб, солодощі, каші).

Рибою, яйцями та сиром не треба зловживати, достатньо давати їх малюку 2-3 рази на тиждень (враховуючи харчування в садочку).

Як скласти правильне меню?

Зазвичай в такому віці дитина їсть 4-5 разів на день. Щоб малюк не відчував голоду, на частку сніданку й вечері припадає близько 25% добової калорійності, обіду – 40%, полудня – 10%.

Зранку більшості малюків хочеться чогось легкого та смачного. Це можуть бути різноманітні молочні каші, омлети, сирники, млинці з джемом, які доповнюють бутербродом. Не варто давати дитині на сніданок суп чи м’ясні запіканки.

Обід малюків включає першу страву, м’ясо / рибу, гарнір і овочевий салат. «Обов’язковість» перших страв часто є предметом батьківських дискусій на форумах. Так, без них дійсно можна обійтись, якщо в родині так заведено, і відсутність супу / борщу не зашкодить дитині. Але традиційно в Україні обід у малюків не обходиться без перших страв.

Полуденок – це перекус, що складається з фруктів, булочки чи печива, кефіру / молока / киселю.

Вечеря дитини – це зазвичай каша й овочі, за бажанням до них можна додати парову котлетку.

Складаючи меню, треба слідкувати, щоб воно не співпадало з харчуванням в садочку. Але якщо дитина полюбляє одноманітну їжу – нічого страшного. Головне, щоб в раціоні була достатня кількість білків, жирів, вуглеводів і вітамінів. Не треба підсовувати малюку банани й ківі, якщо він полюбляє яблука.

Рекомендовані способи приготування їжі

Дитяче харчування – це страви, які не шкодять шлунково-кишковому тракту, тому найкращі способи приготування їжі – це варіння та запікання. Також деякі страви можна готувати на пару – омлети, котлетки.

Звісно, в 4-5 років діти вже періодично їдять смажену їжу, і в невеликій кількості вона не шкодить організму. Але все ж таки смаження треба за можливості уникати (для дорослих це також корисно).

Якщо батьки турбуються про здорове харчування для дітей, їм варто купити мультиварку-пароварку. Їжа з неї смачна і дійсно корисна, до того ж мультиварка розв’язує батькам руки й економить багато часу.

Найкорисніші продукти для малюків

Дуже важливо, щоб здорове харчування для дітей було повноцінним і збалансованим, тому найкорисніші продукти важко виділити. Але в раціоні дитини обов’язково мають бути:

  • Овочі (морква, капуста, буряк) і фрукти (яблука, банани). Дитині можна давати будь-які фрукти, якщо немає алергії, але найкращими є місцеві сезонні.
  • Ягоди. Їх можна заморозити влітку, щоб взимку дитина могла насолоджуватися корисними смаколиками.
  • М’ясо й риба. На жаль, далеко не всі малюки люблять рибу, тому батькам треба навчитися відмінно її готувати (котлети, запіканки, суфле). Риба з кістками дітям заборонена!
  • Каші (гречана, рисова тощо). Вони ситні та калорійні, ідеально підходять для сніданку.
  • Молочні й кисломолочні продукти (молоко, йогурти, сир за переносимості).
  • Узвари й компоти.

Яких страв краще уникати?

В 4-5 років діти давно вже харчуються разом з дорослими й полюбляють пробувати нові страви. Але це не означає, що їм можна давати будь-яку їжу. Травна система малюків розвивається повільно і перевантажувати її не варто.

Здорове харчування для маленьких дітей виключає:

  • Гострі, копчені, смажені страви.
  • Жирне м’ясо (наприклад, шашлик зі свинячої шиї).
  • Сирокопчені ковбаси, мисливські сосиски.
  • Холодець.
  • Гриби. Малюкам не можна навіть печериці, оскільки дитячому організму досить важко їх перетравити, а лісові гриби – під суворою забороною.
  • Перші страви на наваристих бульйонах – наприклад, борщ на ребрах з салом, солянку.
  • Збуджуючі напої – міцний чай, каву, газовану солодку воду.
  • Солодощі (цукерки, тістечка, шоколад) в надмірній кількості.
  • Кетчуп і майонез.

Батьки часто питають, чи можна малюкам давати фастфуд. Правильне харчування й бургери – речі несумісні. Походи в McDonald’s і аналогічні заклади краще відкласти до 6-7 років, а готувати нагетси й бургери можна вдома, разом з дитиною. Користі від такої їжі буде набагато більше.

Здорове харчування для дітей – це звичайні нескладні в приготуванні страви, які під силу всім батькам. Але вони принесуть користь дитині та забезпечать гармонійний розвиток і здоров’я малюка.