Як привчити дитину робити ранкову зарядку із задоволенням

Усі батьки знають, що ранкова зарядка для дітей – дуже корисне заняття, але в багатьох просто не вистачає сил і терпіння привчити до неї малюка. Але фізична активність з ранку – це не тільки розминка м’язів, це ще й загартовування, задоволення, бадьорість і гарний настрій, якщо займатися нею правильно.

Навіщо потрібна ранкова зарядка для дітей?

Діти дошкільного віку зазвичай сповнені енергії – вона не тільки вирує в них, а й б’є ключем. Малята можуть провести цілий день, невтомно бігаючи та стрибаючи. Здавалося б, навіщо їм потрібна ще й ранкова гімнастика?

Справа в тому, що всі люди – дорослі та діти – прокидаються в розслабленому стані, і це стосується не лише м’язів. А думка про дитячий садок не всім малюкам піднімає настрій, особливо в осінньо-зимовий період, коли за вікном темно та холодно.

Ранкова гімнастика готує м’язи тіла до активного дня, посилює кровообіг і обмін речовин. Після неї відразу з’являється бадьорість, апетит і бажання рухатися.

Ранкова зарядка для маленьких дітей корисна ще й тим, що вона заряджає енергією та гарним настроєм на цілий день – звичайно, якщо робити її не «з-під палиці», а з задоволенням. І тому так важливо виконувати вправи разом з батьками, адже для малюків 1-6 років мама з татом – це поки що найкращі друзі та цілий світ поряд.

Коли та як привчати дитину?

Більшість педіатрів рекомендує батькам починати гімнастику з першого місяця життя. Звичайно, спочатку це будуть рухи за допомогою маминих рук – легкий масаж-погладжування, розведення ручок, згинання й розгинання ніжок. Якщо виконувати такі вправи щодня, під приємну дитячу музику, малюк дуже скоро звикне до них і чекатиме з нетерпінням.

Малята, які вміють тільки сидіти, будуть із задоволенням піднімати та опускати ручки слідом за мамою – це теж чудова ранкова зарядка для дітей. Головне, виробити в дитини правильний рефлекс: він повинен знати, що гімнастика – це весело та приємно, це чудова гра й увага батьків.

Але не потрібно пропонувати малюкові займатися зарядкою, якщо в нього ріжуться зубки, він хворіє або просто погано почувається.

Основні правила веселої зарядки

Дошкільнята пізнають світ через гру, вони будуть із задоволенням займатися будь-якою справою, якщо це весело. І ранкова зарядка для маленьких дітей не виняток. Вона має бути не обов’язком і не рутиною, а захоплюючим, смішним і активним заняттям, де можна не лише побігати та пострибати, а й виявити творчість і фантазію.

Основні правила ранкової гімнастики:

  • Займайтеся разом з дітьми. Так, малюкові можна включити відео, і він із задоволенням потанцює під нього пару днів, поки не набридне. Але якщо дитина бачить, що мама з татом займаються гімнастикою щодня, вона не набридне їй ніколи.
  • Підбирайте «запальну» музику, яка так і кличе стрибати й присідати.
  • Співайте з дітьми веселі пісеньки та читайте вірші, під них будь-які вправи виконуються легше.
  • Не перевантажуйте малюка. Ранкова зарядка для дітей – це не спорт і не урок фізкультури, а лише приємна розминка перед активним днем. У 1-3 роки гімнастка триває не більш ніж 5 хвилин, в 5-6 років – 10-15 хвилин.
  • Змінюйте вправи. Доросла людина може змусити себе качати прес день у день, але малюкові це швидко набридне. 1-2 вправи можна замінювати кожні 7-10 днів.
  • Не забувайте про регулярність. Зарядкою не займаються лише при хворобі та поганому самопочутті. Лінь і бажання поспати довше не привід пропускати гімнастику. Пам’ятайте, що діти завжди робитимуть те, до чого їх привчать батьки.

Улюблені вправи малюків

Зазвичай ранкова гімнастика є базовим набором вправ. Це можуть бути нахили, повороти тулуба, присідання, махи руками, пробіжки на місці, стрибки. Але якщо батьки займаються з малюками, їм обов’язково потрібно включити фантазію й враховувати особливості дитячої психології.

Що люблять діти віком 1-4 років? Звісно ж, грати. Тому для них ранкова гімнастика має бути грою – спочатку наслідувальною, а потім сюжетною. Батьки можуть запропонувати таким малюкам ходити, як ведмідь, і «збирати шишки» під віршик «Ведмедик клишоногий». Це відмінна вправа для нахилів тулуба в різні боки, яка тренує м’язи живота та спини. А якщо ще й розсипати справжні шишки та ходити по траві (крупі, квасолі), малюк надовго запам’ятає ранкову гімнастику завдяки стимуляції тактильної чутливості рук і ніг.

Також діти дуже люблять літати, як літаки (рівновага та біг), зображати млин і вітер (махи руками), ловити мишей або, навпаки, тікати від кота (біг, стрибки, нахили), стрибати, як жаба (стрибки й присідання). Можна підключити до ранкової гімнастики улюблених мультяшних персонажів і виконувати вправи разом з Міккі-Маусом, Щенячим патрулем, свинкою Пеппою чи серйозним роботом.

У 5-6 років діти так само люблять грати, але вже намагаються випередити батьків. Вони із задоволенням бігають наввипередки і змагаються, хто далі стрибне. Найчастіше батькам доводиться трохи поступатися дитині – головне, не робити це постійно, інакше дух змагання зникне, і гімнастика знову перетвориться на рутину.

Ранкова зарядка для дітей – це веселе проведення часу з батьками, активні вправи, зміцнення імунітету та заряд енергії на весь день.