Розвиваючі ігри в 4 роки

Розвиваючі ігри в 4 роки – які вибрати?

Дитячі ігри – не тільки можливість весело провести час, це життя і розвиток малюків. Саме через них вони пізнають світ, вчаться взаємодіяти, тренують моторику та розум. Батькам важливо знати, що навчання через розвиваючі ігри для маленьких дітей – найефективніший спосіб опанувати нові навички. Але вони повинні бути цікавими й враховувати особливості розвитку в певному віці.

Особливості дитячого розвитку в 4 роки

Всі діти різні. Хтось в 4 роки вільно рахує, вміє складати-віднімати і навіть читає книжки, а інші ще не знають літер. Але більшість малюків в цьому віці можуть:

  • Концентруватись на певному занятті 7-10 хвилин чи більше.
  • Запам’ятовувати події та переказувати їх.
  • Складати невеликі оповідання (декілька речень).
  • Орієнтуватися в просторі.
  • Знати властивості предметів.
  • Знаходити зайве в групі.
  • Розуміти узагальнювальні поняття.
  • Вгадувати предмет за описом.
  • Грати в сюжетно-ролеві ігри.
  • Складати невеликі пазли.

Розвиваючі ігри для дітей 4 років повинні навчати малюків нового, але не бути занадто складними для них.

Як потрібно грати з дітьми?

Більшість дорослих не дуже любить розвиваючі ігри для маленьких дітей, бо, на їхній погляд, це не цікаво. В 25-35 років важко уявляти, що кішка з пластиліну жива і може нявчати чи дряпатись.

Але важливо розуміти, що для дитини в 4 роки все по-іншому. Так, вона розуміє, що цю пластилінову кішку зліпила мама, але для малюка вона нічим не відрізняється від домашньої. Якщо хлопчик бере дерев’яний меч, він справді стає лицарем, а дівчинка піклується не про ляльок, а про власних дітей.

Починаючи гру з дитиною, батькам треба зануритися в неї – прибрати телефон, не відволікатися на інші справи. Найкращий спосіб цікаво провести час з малюком – це відмежуватись від дорослого життя і трішки побути дитиною.

Найкращі розвиваючі ігри

В 4 роки діти люблять грати практично в усі ігри-розвивашки. Головне для них – робити це разом з дорослим.

Одними з улюбленіших ігор в 4 роки є сюжетно-ролеві. «Поліція», «Лікарня», «Магазин», «Дочки й матері» – всі вони адаптують малюка до дорослого життя, навчають приміряти соціальні ролі. Але водночас проходять за дитячими правилами, саме тому такі цікаві.

Маленькі діти дуже люблять пізнавати щось нове та показувати дорослим свої успіхи, щоб отримати похвалу. Будь-які ігри на розвиток, де дитина може відповісти на питання, вгадати предмет, скласти картинку, завжди будуть одними з найприємніших занять, особливо якщо при цьому можна обіграти маму чи тата.

Також дівчатка та хлопчики люблять різноманітні квести. Це теж гра на розвиток. Пошук солодощів, подарунка, невідомого скарбу вдома – що може бути цікавішим? Квест надовго займає малюка й тренує різні психомоторні здібності.

Найкращі розвиваючі ігри для дітей 4 років:

  • Лото.
  • Мемо.
  • «Я знаю 3…»
  • Магазин.
  • Квест «Знайди скарб».

Лото

Лото – це гра, яка є в кожній родині. Принцип простий – все гравці отримують планшети з зображеннями предметів та по черзі тягнуть маленькі картки з відповідними зображеннями. Хто перший повністю закрив всі планшети – той виграв.

Гра вчить спостережливості, тренує увагу, допомагає закріпити узагальнювальні поняття (на яблуко можна не звертати увагу, якщо у тебе планшет з овочами).

Мемо

Мемо – це будь-які ігри-розвивашки для пам’яті. Вони бувають в різних варіаціях.

Готова мемо-гра – набір парних карток. Усі вони перегортаються, й учасники по черзі відкривають дві картки. Якщо зображення збіглись – вони забираються, якщо ні – знов закриваються. Під час гри дитина запам’ятовує розташування певних картинок і може легко знайти однакові. Починати треба з невеликого набору.

Якщо готової гри немає, можна скористатися лото. Дорослий відкриває 3-5 карток, дитина запам’ятовує їх протягом 30-60 секунд. Після цього одна з них замінюється або перекладається, і малюк повинен визначити, яка саме.

Ускладнений варіант: 5-6 карток з лото викладаються в коло. Гравці запам’ятовують їх протягом хвилини, потім перегортають. Дитина кидає гральний кубик, ходить фішкою на відповідну кількість кроків і називає приховане зображення. Вгадана картка замінюється іншою, гра триває до 5 очок. Такий варіант тренує не тільки пам’ять, але й увагу та рахунок.

«Я знаю 3…»

Це дуже цікава гра, що розвиває допитливість, пам’ять та фантазію. І головне – вона не потребує додаткових матеріалів.

Дорослий починає: «Я знаю 3… (імені хлопчиків/кольори/геометричні фігури/домашні тварини)», а дитина повинна їх назвати. Потім вони чергуються.

В цій грі можна підказувати, тому програти малюку практично неможливо.

«Магазин»

«Магазин» – це сюжетно-рольова гра. Його можна влаштувати з будь-яких підручних іграшок (пластикові овочі та фрукти), а гроші зробити з паперу. Але можна скористатися звичайними домашніми речами та монетами.

Якщо є іграшкова каса – магазин буде як справжній. Конкретних правил немає – малюк може бути продавцем чи покупцем, сам встановлює ціни та вибирає асортимент. Гра тренує навички усного рахунку. Якщо він легко дається дитині – можна пояснити їй принципи додавання в межах п’яти та поняття «залишок, здача». Також можна обладнати магазин кухонними вагами – зважувати полюбляють всі діти.

Квест «Знайди скарб»

Домашні квести – це захоплюючі розвиваючі ігри для дітей 4 років. Найпростіший варіант – дорослий малює карту домівки й стрілочками вказує, де шукати. Так малюк знайомиться з поняттям «план», «напрямок», навичками орієнтування.

Якщо на малювання немає часу, можна влаштувати квест-підказку з уточненнями – в якій кімнаті (для сну, готування їжі, відпочинку), де саме (на ліжку, під подушкою) і біля чого (справа від телевізора, зліва від шафи) знаходиться скарб.

Творчі дорослі можуть змайструвати карту-пазл, на якій приз можна буде визначити, лише знайшовши і правильно склавши всі частини. Найскладніший й найцікавіший варіант – коли частину карти треба не лише знайти, а й виконати завдання, щоб її отримати (станцювати, розповісти вірш, відгадати загадку).

Розвиваючі ігри для дітей 4 років – це цікавий світ пригод, фантазії та захоплююче дозвілля з батьками.