Розвиваючі ігри для дітей в 5 років

В 5 років майже всі діти люблять дивитись мультфільми і грати в комп’ютерні ігри. Але через нескінченне «залипання» в монітор дитина може втратити цікавість до інших речей – книжок, іграшок, прогулянок з друзями.

Розвиваючі ігри для дітей 5 років не тільки допомагають родині весело провести час разом, а й навчають малюків корисного, виявляють їхні здібності та знайомлять з новими захоплюючими заняттями.

Що цікаво дитині в 5 років?

Якщо заборонити малюкам доступ до гаджетів, то в такому віці їм буде цікаво все – ліпити, малювати, розфарбовувати, слухати казки, бігати наввипередки і, звичайно, грати разом з батьками. Діти в 5 років полюбляють:

  • Відгадувати.
  • Обирати головне.
  • Шукати предмет за ознаками.
  • Зображати щось чи когось.
  • Виконувати завдання.
  • Грати фігурками.
  • Перемагати батьків.

Як має проходити гра?

В 5 років діти вважають себе по-справжньому «дорослими». У них розвивається словниковий запас, формується логічне мислення. Малюки починають розуміти, що дорослі можуть їм піддаватися, й ображаються на це. Але більшість п’ятирічок, як і раніше, важко переживають програші, тому іноді батькам доводиться віртуозно лавірувати між цими крайнощами.

Щоб ігри проходили весело та з користю, пам’ятайте про декілька правил:

  • Вибирайте захопливі ігри. Так, деякі з них бувають дуже розвиваючими, але нецікавими. Гра на розвиток – це насамперед гра, а потім все інше.
  • Грайте з задоволенням. Якщо дорослий постійно нудиться, то згодом почне і малюк.
  • Вибирайте ігри за віком. Не треба переоцінювати дитину, в складних іграх батькам доведеться постійно піддаватися, а жодної користі з такого «розвитку» не буде.
  • Не підказуйте. Розвиваючі ігри для маленьких дітей нескладні, малюк рано чи пізно впорається самостійно.
  • Грайте на рівних. Так, не завжди легко знайти одну гру для 5 і 35 років, тому вибирайте ті, що не потребують особливих знань і мають прості правила.

Найкращі розвиваючі ігри для дітей 5 років

Найкращі розвиваючі ігри для дітей 5 років повинні враховувати їхні особливості розвитку, мати прості правила й бути дуже захоплюючими.
Ігри-розвивашки можна купити в магазині, а можна зробити самому чи просто придумати. І хоча зараз продається безліч різноманітних настільних ігор, кращими залишаються найпростіші й найдоступніші:

  • Крокодил.
  • Гра в слова.
  • Шахи.
    • Крокодил

      «Крокодил», «Вгадай хто», «Знайди предмет в кімнаті» – це відмінні розвивашки, оскільки малюки обожнюють як загадувати, так і відгадувати.

      Правила гри в «Крокодила»: один гравець загадує слово й зображує його, інший відгадує. Під час гри можна використовувати міміку, жести, кивати головою або заперечувати, але заборонено щось говорити. Найцікавіше грати в «Крокодила» компанією, але й можна і вдвох.
      Граючи з малюком, треба загадувати лише прості слова, які легко відгадати (тварин, знайомі предмети тощо).

      Гра в слова

      Найкращі ігри-розвивашки обов’язково включають гру в слова. Для неї не потрібно нічого, навіть місця – тільки бажання грати. Це ідеальне проведення часу, коли вимкнули світло чи в поїздках. Гра в слова розвиває пам’ять, кругозір і грамотність. Її правила знають всі: один гравець називає слово, інший починає слово з тієї букви, на яку закінчується попереднє. Процес можна ускладнити і грати в міста, тварин і навіть динозаврів.

      Шахи

      Шахи – це не просто захопливе проведення часу, але й найвідоміша гра на розвиток пам’яті та логічного мислення. А ще шахи – це офіційний вид спорту. Тренери кажуть: щоб виростити чемпіона, починати грати треба з 4 років. Та в 5 теж не пізно.

      Починати знайомство з шахами треба з казки. Існує багато легенд про цю гру. Але найпростіший спосіб захопити 5-річного малюка – це прочитати йому книжку «Пригоди шахового солдата Пєшкіна». Після неї будь-яка дитина захоче й собі мати вдома справжнє шахове військо.

      Як навчити дітей грати в шахи:

      • Знайомте окремо з кожною фігурою. На це може піти багато часу, але поспішати нікуди. Щоб дитина краще запам’ятала, грати фігурками можна теж окремо – наприклад, одними пішаками чи конями.
      • Не намагайтеся відразу зіграти цілу партію. Для розвитку тактичного й стратегічного мислення спочатку вистачить і кінцівки – наприклад, спробувати перетворити пішака на ферзя, коли в супротивника є лише король і кінь.
      • Розбирайте шахові задачі. Пояснити малюку, як ставити мат, набагато простіше, коли на дошці лише кілька фігур, а до мату один крок. Навчіть дитину базових стратегій – мат турою й ферзем чи двома турами. Перші самостійні перемоги не дадуть згаснути цікавості до шахів.
        Грайте з форою. Лише тоді ви будете з малюком на рівних, і він зможе відчути справжність боротьби.
      • Шахи необов’язково купувати. Дошку можна виготовити з картону й самостійно розмалювати, а фігури – зліпити з пластиліну разом з дитиною. Жоден малюк не відмовиться від такого захопливого заняття.

      Розвиваючі ігри для маленьких дітей – це цікаве дозвілля з батьками, яке не потребує грошей чи надмірних зусиль. Грати в них можна будь-де й будь-коли, головне, щоб заняття приносило задоволення і малюкам, і дорослим.