Розвиток соціальних навичок у дітей 4-5 років

«Соціальні навички» – дуже популярний останнім часом термін, який можна почути в дитячому садку, школі чи на прийомі у психолога. Також цьому поняттю присвячена не одна стаття в інтернеті. Чому такий важливий розвиток соціальних навичок у дітей і що для цього мають робити батьки?

Навіщо потрібні соціальні навички?

Дитина весь час перебуває в суспільстві й постійно контактує з різними людьми – дорослими чи дітьми. Для того, щоб ця взаємодія була комфортною та приємною, потрібні певні навички спілкування. Їх і називають соціальними навичками.

Якщо малюк не вміє грати з однолітками в пісочниці чи на дитячому майданчику, відбирає іграшки, не поступається в суперечках, закочує істерики, рано чи пізно такі прогулянки перестануть приносити задоволення, адже він опиниться на самоті.

Сучасні батьки дуже багато часу приділяють розвитку малюків, їхній фізичній підготовці, інтересам. Але й високий інтелект далеко не завжди дає змогу дітям (а потім і дорослим) досягти якихось значних вершин у житті та кар’єрі, якщо вони не вміють взаємодіяти з іншими людьми. Навіть інтроверти потребують схвалення своїх вчинків, підтримки та допомоги. А екстраверти не можуть жити без суспільства взагалі. Розвиток соціальних навичок у дітей допомагає їм спілкуватися, мати друзів, вирішувати різні проблеми, адаптуватися до мінливих умов життя.

Що найважливіше для дітей 4-5 років?

Раніше вважалося, що соціалізуватися дитина може лише у дитячому садку. Але це не так. Пісочниці, майданчики, різні гуртки, групи раннього розвитку та підготовка до школи – все це місця, де дитина відточує своє вміння спілкуватися. Навіть якщо малюк рідко виходить з дому через хворобу, карантин або з інших причин, батьки можуть допомогти йому розвинути соціальні навички на прикладі мультфільмів, книг і рольових ігор. Але для закріплення успіху, звісно, ​​потрібне спілкування з іншими людьми – особливо дітьми.

Основні соціальні навички у дітей у 4-5 років:

  • спілкування;
  • спільні ігри, взаємодія;
  • самостійність і самоконтроль;
  • впевненість в собі;
  • розуміння емоцій оточуючих і співпереживання (емпатія);
  • допомога іншим;

Чим дружелюбніша і впевненіша в собі дитина, тим простіше вона спілкуватиметься з однолітками і вливатиметься в новий колектив. Такі діти рідше піддаються булінгу в школі, зазвичай добре навчаються, швидко знаходять роботу. Розвиток основних соціальних навичок у дітей – запорука щасливого й успішного життя в майбутньому.

У 4-5 років дитину потрібно навчити:

  • не лише представлятися, а й презентувати себе. Інші діти легше приймають у свої ігри тих, про кого знають ще щось, крім імені;
    дякувати й вибачатися;
  • просити про допомогу й пропонувати її;
  • приймати відмову на прохання та критику, реагувати на них без істерик;
  • контролювати свої емоції, не поводитися демонстративно;
  • відстоювати свою думку;
  • дотримуватися інструкцій і правил;

Як розвинути соціальні навички малюка?

Розвиток основних соціальних навичок може проходити сам собою – наприклад, у дитячому садку при досвідченому вихователі. Також бувають дуже комунікабельні малюки, для яких спілкуватися й взаємодіяти з іншими людьми – так само просто, як грати та гуляти.

Але багатьом дітям потрібна допомога мами чи тата. І батьки мають розуміти, що гармонійний розвиток соціальних навичок у малюків можливий лише в тому випадку, якщо самі дорослі вміють спілкуватися з іншими людьми. Для дитини 4-5 років мама з татом – це завжди зразок для наслідування: якщо вони замкнені та некомфортно почуваються в суспільстві, то і малюку може бути складно соціалізуватися.

Але в такому віці на допомогу завжди можуть прийти рольові ігри. Якщо дитина сором’язлива, не знає, як знайомитися з іншими дітьми, вона може зробити це з улюбленими іграшками. У рольових іграх відмінно проробляються навички просити й пропонувати допомогу, а також отримувати відмову в проханні – коли тобі відмовляє трансформер чи кіт Пушин, це не здається надто образливим.

Для розвитку соціальних навичок є й спеціальні карткові ігри. Вони можуть бути з картинками або описом ситуації, а завдання малюка – розібратися в проблемі та запропонувати найкраще рішення із залученням усіх персонажів. Такі картки батьки можуть намалювати самі або просто вигадувати різні ситуації разом з дитиною.

Переглядаючи мультфільми, обов’язково потрібно розпитувати малюка про переживання героїв, про те, як він би вчинив на їхньому місці та що можна було б змінити. Це розвиває емпатію.

Настільні ігри – це відмінний спосіб розвинути не лише пам’ять і логічне мислення, а й уміння чекати своєї черги, контролювати емоції. А кооперативні ігри чудово тренують навички роботи в команді.

І, звичайно, розвиток соціальних навичок у дітей неможливий без постійного «живого» спілкування з однолітками. Батьки можуть самі організовувати веселі ігри на дитячому майданчику чи запрошувати інших малюків у гості. Це допоможе їхній дитині почуватися впевненіше спочатку і спілкуватися без сором’язливості.

Соціальні навички необхідні для щасливого життя, і найпростіше розвивати їх у дошкільному віці. Це дозволить малюку почуватися вільно в будь-якому колективі та легко досягати поставленої мети.