Дитячі щеплення – шкода чи користь?

Дитячі щеплення в Україні – це захист малюків від найбільш небезпечних хвороб і їхніх ускладнень. Вони давно вже стали причиною суперечок між батьками, які підтримують чи заперечують вакцинацію. Але рішення – щепити дитину чи ні, не можна приймати, грунтуючись на форумних дебатах. Це питання треба обов’язково обговорювати з педіатром чи сімейним лікарем.

Навіщо треба вакцинувати дитину?

Вакцинація в Україні та в усьому світі була розроблена для того, щоб захистити від хвороб, що погано піддаються лікуванню чи можуть спричинити тяжкі наслідки для здоров’я.

Як працює вакцина? Вона містить речовини (інактивовані або живі ослаблені віруси, анатоксини), які провокують вироблення власних антитіл. Ці антитіла специфічні, тобто працюють проти певного збудника – вірусу гепатиту чи поліомієліту, дифтерійної палички.

Треба розуміти, що дитячі щеплення в Україні не захищають від зараження на 100%, особливо якщо мова йде про вірусні інфекції. Але вони допомагають легше переносити хворобу, прискорити одужання чи запобігти ускладненням.

Що буде, якщо дитину не щепити? Частіше не буває нічого. Оскільки більшість малюків вакциновані за графіком, працює колективний імунітет, і спалахи хвороб практично неможливі. Але завжди є виключення, і навіть у 21-му столітті діти інколи вмирають від звичайного кору.

Якщо кількість невакцинованих дітей збільшується, колективний імунітет слабшає. Саме тому саме на піку антивакцинаторських настроїв в Україні періодично фіксуються спалахи епіднебезпечних хвороб (дифтерії, кору тощо).

Чим небезпечні хвороби?

Дитячі щеплення (обов’язкові) в Україні призначені для захисту від наступних хвороб:

  • Гепатит В.
  • Туберкульоз.
  • Кашлюк.
  • Дифтерія.
  • Правець.
  • Поліомієліт.
  • Кір.
  • Краснуха.
  • Паротит.
  • Гемофільна інфекція.

Гепатит В

Гепатит В – досить поширена вірусна хвороба, що передається через кров (операції, лікування зубів) і вражає печінку. У дорослих вона нерідко завершується самостійним одужанням, але не в дітей. Для малюків гепатит В є дуже небезпечним, оскільки він може призвести до цирозу печінки, недостатності органу чи розвитку раку печінки.

Туберкульоз

Про туберкульоз знають всі. Він давно вже перестав бути «асоціальною» хворобою, ця інфекція може вразити будь-кого. Навіть дорослі люди помирають від туберкульозу за розвитку мультирезистентної форми (стійкої до дії всіх антибіотиків).

У дітей інфекція може спричинити потенційно смертельні форми – туберкульозний менінгіт (ураження оболонок мозку) і генералізований туберкульоз (ураження всіх органів). Вакцинація слабо захищає від зараження (її ефективність не перевищує 60-70%), але вона була створена саме для запобігання цим небезпечним ускладненням. У вакцинованих дітей генералізований туберкульоз і менінгіт практично не зустрічаються.

Кашлюк

Кашлюк – це хвороба, що рідко призводить до смерті, але дуже виснажує організм. Важкий кашель (з блюванням, задишкою і навіть надривами слизової оболонки горла) може зберігатися до року й перетворювати життя дитини та її батьків на справжнє пекло.

Але для немовлят кашлюк може виявитися смертельним через розвиток дихальної недостатності, тому дитячі щеплення в Україні обов’язково включають вакцину від цієї хвороби.

Дифтерія

Дифтерія зараз знайома батькам тільки по старих книжках, але лікарям і досі доводиться лікувати цю хворобу. Для інфекції характерно запалення горла, що нагадує ангіну, значний набряк і утворення щільних плівок, які дуже важко зняти. Смерть від дифтерії настає через неможливість дихати, частіше за все вона пов’язана з несвоєчасною діагностикою й лікуванням.

Правець

Правець також дуже часто призводить до смерті попри інтенсивну терапію в реанімації. Збудники хвороби у вигляді спор знаходяться всюди – на меблях, іграшках, в пилу. На щастя, вони можуть активуватися лише за повної відсутності кисню (це анаеробні бактерії), тому найбільш небезпечними є глибокі колоті рани, особливо іржавими предметами (цвяхами).

Поліомієліт

Поліомієліт – це вірусна хвороба, що спричиняє паралічі кінцівок. Після неї люди частіше виживають, проте залишаються інвалідами. До вакцинації поліомієліт був досить поширений серед дітей.

Краснуха

Краснуха в більшості випадків має легкий (іноді зовсім непомітний) перебіг, рідко спостерігається ураження мозку – енцефаліт. Але цей вірус дуже небезпечний для вагітних жінок – він спричиняє викидні, мертвонародження чи тяжкі вади розвитку плода.
Дитячі щеплення від краснухи в Україні перешкоджають поширенню цієї вірусної інфекції.

Кір

Кір може мати дуже тяжкий перебіг – з високою лихоманкою, світлобоязню, ураженням слизової оболонки рота, через що малюк не їсть і не п’є. Вона може ускладнитися отитом, пневмонією, ураженням мозку та підгострим склерозуючим паненцефалітом. Паненцефаліт розвивається через роки (чи навіть десятки років) й завершується смертю, це ускладнення трапляється у дітей і дорослих, що перехворіли на кір до 24 місяців.

Епідемічний паротит

Епідемічний паротит («свинка») – це вірусна хвороба, що вражає слинні залози, спричиняючи їхній набряк, лихоманку та біль. Ця патологія особливо небезпечна для хлопчиків-підлітків – у них вірус може вразити не тільки слинні залози, а і яєчка з розвитком орхіту. У 2% випадків двобічний орхіт призводить до невиліковного чоловічого безпліддя.

Також вірус епідемічного паротиту іноді спричиняє енцефаліт і менінгоенцефаліт (ураження мозку та його оболонок), мастит, втрату слуху.

Гемофільна інфекція

Гемофільна інфекція – це збудник багатьох хвороб (отиту, менінгіту, запалення легень, перикардиту, плевриту). Найбільш небезпечною вона є саме для малюків. Після 5 років від цієї інфекції дітей вже не щеплять, оскільки організм може подолати бактерію самостійно й важкі ускладнення не розвиваються.

Календар дитячих щеплень в Україні

Дитячі щеплення в Україні проводяться за спеціальним графіком, який забезпечує ефективну імунну відповідь, що триває впродовж певного часу. Він називається «календар щеплень».

Згідно з діючим календарем вакцинація дітей в Україні проводиться в такі терміни:

  • Гепатит В – в 1-й день життя, в 2 та 6 місяців.
  • Туберкульоз – на 3-5 день життя.
  • Кашлюк – в 2, 4, 6 місяців і 1,5 року.
  • Дифтерія та правець – в 2, 4, 6, 18 місяців, 6 і 16 років.
  • Поліомієліт – в 2, 4, 6, 18 місяців, 6 і 14 років.
  • Кір, краснуха і паротит в 1 і 6 років.
  • Гемофільна паличка Hib-інфекція – в 2, 4 і 12 місяців.

В Україні найчастіше використовують вакцини БЦЖ, Інфанрикс, Інфанрикс ІПВ, Інфанрикс Гекса, Пентаксим, Гексаксим, Пріорикс, ОПВ.

Чи може вакцинація зашкодити дитині?

Як і будь-який лікарський засіб, введення вакцини може супроводжуватися побічними ефектами – лихоманкою, головним болем, поганим самопочуттям, набряком тканин в місці введення, алергічною реакцією.

Бувають і прояви, характерні для певних вакцин – наприклад, тривалий монотонний плач малюка, судоми після щеплення проти кашлюку, плечовий неврит і синдром Гієна-Барре при використанні правцевого анатоксину.

Вакцини, що містять живі ослаблені віруси (КПК, оральна поліомієлітна вакцина – ОПВ), у дітей з імунодефіцитами іноді спричиняють розвиток тих хвороб, від яких повинні захищати.

В дуже рідкісних випадках дитячі щеплення в Україні та світі можуть призводити до інвалідизації чи смерті малюка.

Як підготуватися до щеплення?

Перше правило ефективної та безпечної вакцинації – малюк має бути повністю здоровим. Хоча інструкція до препарату дозволяє щепити дитину з легкими проявами ГРВІ та незначним підвищенням температури, краще відкласти процедуру до повного одужання.

Якщо після попереднього щеплення в малюка піднімалася температура, краще відразу після ін’єкції дати йому парацетамол чи ібупрофен, не відвідувати кілька днів дитячий садок, гостей чи людні місця.

Перед вакцинацію лікар повинен надати батькам повну інформацію щодо показань, протипоказань, можливих ускладнень щеплення та відповісти на всі запитання. Не слід самостійно шукати інформацію на форумах антивакцинаторів, оскільки вона не відповідає дійсності.

Дитячі щеплення в Україні – ефективний і надійний захист від небезпечних хвороб. Але батьки мають ставитися до вакцинації відповідально, аби запобігти ускладненням, і завжди консультуватися з лікарем.